ΤΡΟΦΙΜΑ..!!

Γαλακτοκομικα Προιοντα Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα προϊόντα που παράγονται από το γάλα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, κορεσμένα λιπαρά και σε ένα μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Η περιεκτικότητά τους ωστόσο σε λακτόζη μπορεί να προκαλέσει καμιά φορά πρήξιμο στην κοιλιά και πολλοί είναι εκείνοι που τα αποφεύγουν, γιατί έχουν αναφέρει την εκδήλωση αλλεργιών μετά από κατανάλωσή τους. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορεί κανείς να καταναλώσει άφοβα και να προσφέρει στον οργανισμό του όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που «χάνει» από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. ΠΑΝΩ
Kρεας To κρέας περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, των βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης D, καθώς και των ιχνοστοιχείων σιδήρου, ψευδαργύρου, ψωσφόρου και σεληνίου. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχει μια πλήρη και καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων, που αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού. Οι πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στα παιδιά και τους εφήβους, οι οποίοι βρίσκονται στην ανάπτυξη και συνεπώς χτίζουν το μυϊκό ιστό τους, στους αθλητές και τις έγκυες γυναίκες, καθώς επίσης και στους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης μετά από κάποιο χειρουργείο ή ασθένεια. Το κρέας είναι πλούσια πηγή σιδήρου και παρ'όλο που o σίδηρος συναντάται σε όλα τα είδη άσπρου και κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι), το μοσχαρίσιο κρέας έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. ΠΑΝΩ
Ψαρια Τα ψάρια γενικά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και βοηθούν τον οργανισμό να πάρει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες χωρίς παράλληλα να επιβαρύνεται από τα λίπη που περιέχει το κρέας. Ο τόνος και ο σολομός αναφέρονται συχνά μεταξύ των ψαριών που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα, όμως όλα τα ψάρια στο σύνολό τους βοηθούν στο να διατηρήσει κανείς μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Η πρωτεΐνη είναι βεβαίως διαθέσιμη και στα κρέατα, τα αυγά, τα καρύδια και άλλες τροφές, αλλά τα υψηλής πρωτεΐνης ψάρια γενικά συνιστώνται ως μια υγιής εναλλακτική λύση με λιγότερο λίπος αλλά και σωστό εφοδιασμό του οργανισμού με τα απαραίτητα αμινοξέα. Πολλά είδη ψαριών έχουν χοντρή σάρκα σε λευκό ή ροζ χρώμα. Μερικά είναι μικρά και περιέχουν λιγότερο λιπαρά κομμάτια, αλλά μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τέτοια ψάρια είναι η ιππόγλωσσα, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα και ο γάδος, μεταξύ άλλων. Ο σολομός και ο τόνος ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα. Οι αντζούγιες και οι σαρδέλες είναι μικρά ψάρια αλλά συνήθως αποτελούν μια ιδιαίτερα ισχυρή προσθήκη πρωτεΐνης στη διατροφή. Η πέστροφα και το γατόψαρο μπορούν επίσης να προσφέρουν πλήθος θρεπτικών ουσιών.ΠΑΝΩ
Ζυμαρικά Ιδανικό φαγητό για φοιτητές, εργένηδες και αθλητές. Σύνηθες και απαραίτητο συνοδευτικό των πρωτεϊνούχων γευμάτων, τα μακαρόνια φαίνεται να διατηρούν διαχρονικά σταθερή την υψηλή θέση τους στις διατροφικές προτιμήσεις των Ελλήνων, και όχι μόνο. Είναι ένα αγνό και φυσικό προϊόν, ενώ θεωρείται βασικό κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Μέσα από ποικίλους μαγειρικούς συνδυασμούς αναδεικνύεται η θρεπτικότητα, η γευστικότητα και η νοστιμιά τους, κάνοντας τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής να αδυνατούν να αποχωριστούν την αγαπημένη τους λιχουδιά. Μάλιστα στις μέρες μας, οι βιομηχανίες ζυμαρικών, ανταποκρινόμενες στην έκκληση των καταναλωτών για ακόμη πιο υγιεινά ζυμαρικά, δημιούργησαν ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες, ενώ παράλληλα βοηθούν σημαντικά το μεταβολισμό αλλά και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύπεπτη και γρήγορη ως προς την παρασκευή της, τροφή, η οποία εντάσσεται στη λίστα των πιο διαδεδομένων και αγαπημένων φαγητών παγκοσμίως.ΠΑΝΩ
Γλυκά Τα γλυκά περιέχουν αρκετές θερμίδες. Καθώς τα περισσότερα περιέχουν πολύ λίπος, όπως κρέμα γάλακτος ή σαντιγί ή βούτυρο αλλά και πολλή ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης, είναι πηγή πολλών θερμίδων που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το περιττό λίπος που έχει αποθηκευμένο και να χάσει βάρος. Έτσι, καθυστερεί η απώλεια του βάρους. Η ζάχαρη και τα περισσότερα γλυκά ανήκουν στη κατηγορία των ‘κενών θερμίδων’, είναι δηλαδή τρόφιμα που έχουν κυρίως θερμίδες και μόνο μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, άρα δεν προσφέρουν πολλά παραπάνω στον οργανισμό. Είναι οπότε προτιμότερο να φάμε κάτι άλλο που και θα μας χορτάσει καλύτερα, αλλά και θα μας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Τα γλυκά αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής και μαζί με το υπερβάλλον βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα με προδιάθεση.ΠΑΝΩ