Πως όμως επηρεάζει η διατροφή της μητέρας τον θηλασμό;
- Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού καλό θα ήταν να μην αποκλείεται κανένα τρόφιμο από τη διατροφή της θηλάζουσας εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος όπως η παρουσία αλλεργιών στο βρέφος.
- Η ποικιλία τροφών και γεύσεων είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή, ο συνδυασμός δηλαδή λιπών υδατανθράκων και πρωτεινών τα οποία πέρα από θρεπτική ισορροπία προσφέρουν γεύση στο γάλα .
- Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική.
- επίσης στον θηλασμό και στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος παίζει η ποιότητα των τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο της μητέρας. Η προτίμηση σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως , το καστανό ρύζι και τα φρούτα και λαχανικά εποχής εκτός από θρέψη προσφέρουν περισσότερη ενέργεια ενώ είναι μια σημαντική πηγή πρόσληψης βιταμινών .
- Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στην πρόσληψη του λίπους καθώς και στο είδος των λιπαρων οξέων.
- Εξαιρετικής σημασίας είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία επηρεάζει τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος.
- Με την τήρηση βασικών κανόνων διατροφής η θηλάζουσα θα μπορέσει να διατηρήσει τη σωστή σύσταση γάλακτος καθώς και επαρκή γαλακτοφορία για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί.
|