Κτίρια

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Μετά τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 330μ.Χ. , η ανέγερση ενός ναού της Αγίας Σοφίας υπήρξε τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος οικοδόμησης γύρω από το Μέγα Παλάτι. Η πρώτη Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 360 επί της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίου Β΄ και μαζί με το ναό της Αγίας Ειρήνης αποτελούσε τον κύριο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας και έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Εικάζεται ότι επρόκειτο για ξυλόστεγη βασιλική, τρίκλιτη ή πεντάκλιτη. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 404 και χτίστηκε εξαρχής τα επόμενα χρόνια. Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε το 415 επί βασιλείας του Θεοδοσίου Β΄ και καταστράφηκε από τους οπαδούς του πατριάρχη επειδή ο Θεοδόσιος είχε μια διαμάχη με τον Πατριάρχη. Αν και λίγα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν ως προς την αρχιτεκτονική αξία του οικοδομήματος, οι ιστορικές πηγές μαρτυρούν πως στο εσωτερικό του φυλάσσονταν ιερά κειμήλια μεγάλης αξίας, από χρυσό ή ασήμι. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προσπάθειες αναπαράστασης του ναού, υποθέτουμε πως είχε εύρος 52 μ. αποτελούμενη από ένα κεντρικό κλίτος και τέσσερις διακριτούς διαδρόμους. Κατά τη Στάση του Νίκα το 532, υπέστη μεγάλη φθορά και το κτίσιμο του ναού που διατηρείται ως σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α'.

Σκεπαστός Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

Ο Σκεπαστός Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης ήταν χώρος ψυχαγωγίας, αλλά και δικαστικός χώρος, μικρός ιππόδρομος στην πόλη της Κωνσταντινούπολης και στην Βυζαντινή ΑυτοκρατορίαΟ Σκεπαστός Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης ήταν χώρος ψυχαγωγίας, αλλά και δικαστικός χώρος, μικρός ιππόδρομος στην πόλη της Κωνσταντινούπολης και στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο Ιππόδρομος ήταν ιδιωτικός, για τον αυτοκράτορα, βρισκόταν μέσα στο Παλάτι της Δάφνης ή παλάτι του Μεγάλου Κωνσταντίνου ή Ιερόν παλάτιον και ήταν εξίσου παλιός όσο ο Μεγάλος Ιππόδρομος. Συγκεκριμένα βρισκόταν στις χαμηλότερες βαθμίδες του παλατιού και ήταν κήπος με τη μορφή ιπποδρόμου που αναφέρεται πρώτη φορά τον 9ο αιώνα. Ο Ιππόδρομος ήταν ιδιωτικός, για τον αυτοκράτορα, βρισκόταν μέσα στο Παλάτι της Δάφνης ή παλάτι του Μεγάλου Κωνσταντίνου ή Ιερόν παλάτιον και ήταν εξίσου παλιός όσο ο Μεγάλος Ιππόδρομος. Συγκεκριμένα βρισκόταν στις χαμηλότερες βαθμίδες του παλατιού και ήταν κήπος με τη μορφή ιπποδρόμου που αναφέρεται πρώτη φορά τον 9ο αιώνα

H βυζαντινή Σύγκλητος

Η μεταφύτευση του θεσμού της Συγκλήτου από τον Κωνσταντίνο Α΄ στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μια καθοριστική κίνηση αναφορικά με την ενίσχυση του κύρους της Κωνσταντινούπολης ως νέας πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας. Καθώς η Ρώμη ήταν η μοναδική πόλη της αυτοκρατορίας, που διέθετε Σύγκλητο, η νέα πρωτεύουσα θα ήταν αδύνατο να μη διαθέτει και αυτή τη δική της. Διαφορετικά με όσα λαμπρά κτήρια και αν κοσμούσε ο Κωνσταντίνος Α΄ τη Νέα Ρώμη, αυτή θα παρέμενε απλώς ως ένας ακόμη τόπος διαμονής του αυτοκράτορα, όπως και τόσοι άλλοι στο παρελθόν. Επομένως η σημασία της παρουσίας του θεσμού της Συγκλήτου είναι σημαντική, ώστε η Κωνσταντινούπολη να μπορέσει να καταστεί πραγματική πρωτεύουσα του κράτους.