|
See also 1oΓριλανδία__See also 2oΗ Νέα Γουινέα __See also 3oΒόρνεο __See also 4oH Μαδαγασκάρη
__See also 5oΗ νήσος Μπάφιν
Τα 5 μεγαλήτερα νησιά του κόσμου
1oΓριλανδία
![](griland.jpg)
Η Γροιλανδία (στα Γροιλανδικά : Kalaallit Nunaat , "Η Γη των Γροιλανδών (Καλααλλίτ)") είναι Δανική περιοχή με αυτοδιάθεση.
Το νησιωτικό Αρκτικό αυτό κράτος τοποθετείται γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στην Βόρειο Αμερική, ενώ πολιτικά η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της Ευρώπης.
Νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας βρίσκονται ο Ατλαντικός Ωκεανός και η Ισλανδία, ανατολικά η Γροιλανδική θάλασσα, βόρεια ο Αρκτικός Ωκεανός και δυτικά ο Κόλπος Μπάφφιν και ο Καναδάς.
Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί και η μεγαλύτερη εξαρτώμενη περιοχή του κόσμου με βάση την έκταση. Περίπου το 81 % της έκτασής της καλύπτεται με πάγο.
Από τις 21 Ιουνίου 2009 η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει μεγαλύτερη αυτονομία από τη Δανία με περισσότερες αρμοδιότητες και δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλούσιων φυσικών πόρων του εδάφους της.
2oΗ Νέα Γουινέα Go up!
Η Νέα Γουινέα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια της Αυστραλίας.
Το νησί έχει έκταση 786.000 τ.χλμ. και ένα συνολικό πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιστορικά το νησί κατοικείται κυρίως από τη φυλή των Παπούα. Σήμερα η Νέα Γουινέα είναι χωρισμένη σε δύο ίσα περίπου τμήματα.
Τα δυτικό μισό ανήκει στο κράτος της Ινδονησίας και χωρίζεται στις επαρχίες Παπούα και Δυτική Παπούα, ενώ το ανατολικό μισό αποτελεί το ανεξάρτητο κράτος της Παπούας Νέας Γουινέας.
Λόγω της πυκνής βλάστησης που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, η Νέα Γουινέα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του κόσμου, με τεράστια βιοποικιλότητα. Υπολογίζεται ότι εκεί
ζει το 5-10% των ειδών του πλανήτη, πάρα πολλά από τα οποία είναι ενδημικά.
3oΒόρνεο Go up!
Η Βόρνεο είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο. Βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας,
στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το νησί ανήκει διοικητικά σε τρεις χώρες: στην Ινδονησία, στην Μαλαισία, και στο Μπρουνέι.
Συγκεκριμένα το 73% της έκτασης του νησιού ανήκει στην Ινδονησία, το 26% στη Μαλαισία και το υπόλοιπο 1% της συνολικής έκτασης σχηματίζει το κράτος του Μπρουνέι.
Το τοπωνύμιο του νησιού είναι Καλιμαντάν, αν και συχνά ως Καλιμαντάν αναφέρεται μόνο το τμήμα του νησιού που ανήκει στην Ινδονησία.
Το Βόρνεο περιβάλλεται βόρεια από την Κινεζική Θάλασσα, βορειοανατολικά από τη Θάλασσα Σούλου, ανατολικά από τη Θάλασσα Κελέμπες και νότια από τη Θάλασσα της Ιάβας. Έχει έκταση 743.330 τ.χλμ.
Δυτικά της νήσου βρίσκεται η Χερσόνησος Μαλάι και η Σουμάτρα, νότια η Ιάβα, ανατολικά το Σουλαουέζι και βορειοανατολικά οι Φιλιππίνες.
Η υψηλότερη κορυφή του νησιού είναι στο Όρος Κινάμπαλου στη Σαμπάχ της Μαλαισίας, με υψόμετρο 4.095 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Το μεγαλύτερα ποτάμια είναι: το Καπούα με μήκος 1.143 χλμ., που εκβάλλει στα δυτικά και αποτελεί το μεγαλύτερο ποτάμι της Ινδονησίας, το Ρατζάνγκ με μήκος 562.5 χλμ. το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Μαλαισίας,
και τα ποτάμια Μαχακάμ και Μπαρίτο.
4oH Μαδαγασκάρη Go up!
H Μαδαγασκάρη είναι νησιωτική χώρα με έκταση 587.041 km2, πληθυσμό 20.763.897 κατοίκων και το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου.
Βρίσκεται απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής δημιουργώντας με την ακτή της Μοζαμβίκης τον δίαυλο της Μαδαγασκάρης συνολικού μήκους 980 μιλίων,
μεγίστου εύρους 360 μιλίων και ελαχίστου 250 μιλίων. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Ανταναναρίβο. Η οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία, στην αλιεία και
στον τουρισμό. Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960 από τη Γαλλία, της οποίας υπήρξε αποικία. Την τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από πολιτικές ταραχές,
με αποκορύφωμα δύο κρίσεις εξουσίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και σε αντιπολίτευση.
5oΗ νήσος Μπάφιν Go up!
Η νήσος Μπάφιν ή Γη του Μπάφιν (αγγλικά: Baffin insland) είναι το μεγαλύτερο νησί του Καναδά και 5ο μεγαλύτερο στη Γη. Ανήκει στο καναδικό έδαφος Νούναβουτ.
Έχει έκταση 507.451 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2007 11.000. Η μεγαλύτερη πόλη του νησιού είναι το Ικάλουιτ,
το οποίο είναι πρωτεύουσα του Νούναβουτ. Η γη του Μπάφιν εξερευνήθηκεγια πρώτη φορά από το Μάρτιν Φρόμπισερ το 1576-1578, και από το Γουίλιαμ Μπάφιν το 1616.
|